Jonas Knutsson

Jag är sopran-, alt-, baryton-, sopraninosaxofonist, kompositör och pedagog. Född i Umeå 1965. Jag började spela altsaxofon i Umeås kommunala musikskola och i den lokala blåsorkestern i mitten av sjuttiotalet. En tidig inspiratör var saxofonisten Sahib Shihab som jag träffade många gånger under jazzworkshops sommartid. 1980 blev jag medlem i jazzrockgruppen Cabazz som var baserad i Umeå på den tiden. 1981 flyttade jag till Skellefteå för att studera musik och blev där involverad i ett multimediaprojekt med samisk jojk. Detta skapade en fascination för folkmusik och för nordens lyskraftiga melodier.

Efter flytten till Stockholm 1983 har jag jobbat med många grupper, artister och projekt inom jazz, fusion och folkmusik. Några exempel är: Mynta, Elise Einarsdotter Ensemble, Encore, Ale Möller, Lena Willemark, Nils Landgren, Enteli, Nordan, Jonas Knutsson Band, Triptyk, Stockholm Folk Big Band, Världsorkestern, Bertrand Renaudin´s Larbre Voyage och Berger Knutsson Spering.

Jag spelar regelbundet med gitarristen Johan Norberg i konstellationen Norrland. Vi har gjort tre cd:s på tyska bolaget ACT och turnerat runt om i Europa. Jag leder folksaxbandet Horn Please, Jonas Knutsson Quartet och turnerar regelbundet med belgiska kompositören, pianisten och sångerskan Mathilde Renault och marockanske slagverkaren Khalid Kouhen. Jag undervisar också vid Kungliga Musikhögskolans folkmusikinstutition i Stockholm där jag bl.a. leder världsmusikstorbandet KMH Folk.

Min senaste cd ”Blåslåtar” blev nominerad för en svensk grammis 2011 och jag själv blev nominerad till ”Årets artist 2011” på folk- och världsmusikgalan i Göteborg.