Loa Falkman

Barl Johan Falkman

HOVSÅNGARE baryton
Carl Johan Loa Falkman har etablerat sig som en av Sveriges mest välkända och älskade artister. Sedan debuten på Kungliga Operan 1973 i rollen som Ferdinand i Lars-Johan Werles Tintomara har han framträtt på en rad operascener i Sverige och utlandet i snart sagt alla de stora rollerna i sitt fack. Han har gjort en bejublad Papageno i Trollflöjten på Kungliga Operan, sjungit titelrollen i Rigoletto på Malmö Musikteater i Peter Oskarssons uppsättning och framträtt på Dramaten i rollen som narren Feste i John Caird uppsättning av Shakespeares Trettondagsafton. På senare tid har Falkman återvänt till Kungliga Operan i titelrollen i Falstaff och som Eisenstein i Läderlappen. Han har även sjungit titelrollen i Don Giovanni på Drottningholms Slottsteater.
Bland Falkmans tidigare engagemang kan nämnas titelrollen i Wozzeck på Kungliga Operan, Figaro i Barberaren i Sevilla på Malmö Musikteater i Dario Fos regi och Guglielmo i Götz Friedrichs uppsättning av Così fan tutte på Drottningholmsteatern. Han har vidare bland annat sjungit Alfio i Cavalleria Rusticana och Tonio i Pajazzo på GöteborgsOperan och gjort rollen som Tom i uruppförandet av Sven-David Sandströms Staden på Kungliga Operan. Han nådde internationell ryktbarhet med sin tolkning av Escamillo i Peter Brooks berömda La Tragedie de Carmen som spelades för utsålda hus i Paris, turnerade i Europa och gästade Broadway i New York, samt resulterade i en film.
Vid sidan av sina operaengagemang är Loa Falkman även en mycket uppskattad operett- och musikalartist. För sin tolkning av Higgins i Oscarsteaterns uppsättning av My Fair Lady belönades han med Guldmasken. Han har vidare sjungit Danilo i Glada Änkan på GöteborgsOperan, medverkat i Kurt Weills One Touch of Venus på Malmö Musikteater och gjort kritikerrosade Obesvarad kärlek på Intiman. Till Falkmans breda popularitet har även hans stora framgångar som skådespelare bidragit. Nämnas bör hans insats i långfilmen Pensionat Oskar för vilken han belönades med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Även hans medverkan i serier som Cleo och Kommissionen i SVT har rönt stor uppmärksamhet. Under de senaste säsongerna har han gjort en hyllad tolkning av Albin/Zaza i La cage aux folles på Oscarsteatern och medverkat i Spök på Cirkus.
Med sin gedigna erfarenhet och unika förmåga till scenisk och musikalisk gestaltning har Loa Falkman på senare år blivit en mycket uppskattad lärare. Han har bland annat hållit master classes i Mariefred och i samband med festspelen i Piteå.
2003 utnämndes Carl Johan Falkman till Hovsångare.