Peter Friis Johansson

Aurora Chamber Music Scholarship 2009

Sedan sin recitaldebut vid 17 års ålder har Peter Friis Johansson (f.1983) etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika unga konsertpianister. Han har framträtt i större delen av Sveriges konserthus och säsongen 09/10 omfattar konserter på bl.a. Musikverein i Wien, Concertgebouw i Amsterdam och Philharmonien i Köln, samt solistuppdrag med Sveriges Radios Symfoniorkester.

För sitt framförande av Dmitri Sjostakovitjs 1:a pianokonsert utnämndes Peter till ”årets unga solist 2007” och erhöll samtidigt det prestigefyllda Solofonipriset. Han har framträtt med bland andra Gävle och Helsingborgs symfoniorkestrar och har gjort en rad inspelningar för SR och SVT. Bland Peters senaste triumfer kan nämnas seger i Yamaha pianotävling samt andrapris i Nordisk Pianotävling 2008.

Vid sidan om sin solistkarriär är Peter en passionerad kammarmusiker och har etablerade samarbeten med bland andra klarinettisten Emil Jonason och cellisterna Andreas Brantelid och Jakob Koranyi. Tillsammans med sistnämnde spelade Peter under hösten 2006 in sin första skiva för Caprice Records och genomförde en efterföljande rikstäckande lanseringsturné i samarbete med Rikskonserter.

Peter brinner även för den moderna konstmusiken och har uruppfört verk av bland andra Wolfgang Plagge, Jesper Nordin och Christoffer Elgh. Han är en av de drivande krafterna i ensemblen NordicFusion6 som ser som sitt primära mål att utforska gränserna mellan notbunden konstmusik och experimentell kontemporär improvisation.

Sedan 2008 arbetar Peter med den ryska fantompianisten Konstantin Bogino och Anders Kilström som sina mentorer. Våren 2007 avslutade Peter Masterutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han tillbringat två år med ovannämnde samt Staffan Scheja som lärare. Sedan tidigare har han en bachelor från Edsbergs Musikinstitut där han studerade för prof. Mats Widlund. Peter började spela piano vid nio års ålder för Inger Flyckt i kommunala musikskolan.