Pressmeddelande

AURORA CLASSIC FESTIVAL
VÄNERSBORG 4–6 NOVEMBER 2016

Dags för ännu en mycket internationell festival. Denna gång med 180 artister, musiker och dirigenter från 35 länder.
Ett späckat program med 13 konserter och Aurora Talks.
Allt från Chopins Nocturne till Brahms 1:a symfoni. Från Tjajkovskijs violinkonsert till Allhelgonakonsert med Schubert.
Stora internationella stjärnartister på plats: Leif Segerstam, dirigent, Vivian Hagner, violin, Peter Donohoe, piano tillsammans med Aurora Symphony Orchestra
Sopplunchkonserter och Aurora Talks (seminarier) som är gratis, spännande och öppna för alla.
Allt detta i Brödrosten och i Festsalen i Vänersborg

Uruppförande
Vi är glada och stolta över att vi lyckats locka den legendariske Maestro Leif Segerstam till Vänersborg. Han är en av Nordens och samtidens mest mångkunniga dirigenter och artister. Leif har inte bara dirigerat de största symfoniorkestrarna världen över och på de stora operahusen de senaste 50 åren, han har också skrivit över 300 (!) symfonier. Hans nr 305 Piccolo Symphony kommer att uruppföras lördagen den 5 november i Vänersborg.

Med Leif Segerstam och Maestro Johannes Gustavsson i spetsen för Aurora Symphony Orchestra kommer ytterligare 10 dirigenter från hela världen. Dessa fantastiska dirigenter kan man möta när de dirigerar Aurora Symphony Orchestra och större kammarensembler under festivalens konserter.

Brödrosten
Auroras höstar i Vänersborg har nu 10 år på nacken. När Aurora Symphony Orchestra får Vänersborg som bas blåser vi nytt liv i gamla Brödrosten, som genom decennierna varit spelplats för många kända orkestrar. Här har mycket av Vänersborgs och Vargöns stolta musikhistoria manifesterats.

Vi får höra några av de mest kända symfonierna av Brahms och Sibelius, storslagna solokonserter med världssolisterna Peter Donohoe i Rachmaninovs 3:e pianokonsert och Viviane Hagner i Tjajkovskijs välkända violinkonsert. Kammarmusiken manifesteras kanske bäst under två kvällar med Schubert i den fantastiska musiken för solopiano och stråkkvintett.

Aurora Talks

Soppkonserterna ser extra spännande ut i höst med lite större kammarensembler och dirigenter i dramatiska verk. Etablerade Aurora Talks leds av bland andra festivalens konferencier Emil Wegberg (Vänersborgaren som numera också är presentatör på Sveriges Radio). Flera av festivalens internationella artister berättar om musiken, konsten, men delar också med sig av märkliga och spännande anekdoter från turnélivet i världens metropoler.

Flyktingar i Vänersborg.
På Restad gård jobbar fantastiska människor för att hjälpa andra. Här finns människor som tvingats fly från krig och våld och lämna hem och familjer. På Aurora ser vi det som en självklar medmänsklighet att på något litet sätt bidra till en mental och fysisk mötesplats i musiken och festivalen för dessa hårt prövade människor.
Ett tillfälle för samtal, delade upplevelser, utbyte av erfarenheter och nätverk.
Festivalen bjuder utan kostnad in flyktingar till flera konserter, och i år planerar vi att dessutom att framföra en konsert ute på Restad Gård för att nå ännu fler.

PS
Vi har under lång tid försökt få Leif Segerstam att komma till Vänersborg men hans engagemangskalender har alltid varit fulltecknad som en spegling av hans attraktionskraft. Just den här festivalveckan i november hade vi engagerat en annan av musikens stora dirigenter, Sir Neville Marriner. När vi nu nås av beskedet om Sir Nevilles bortgång så nära inpå festivalen, visar Leif sin varma omtanke och planerar om sitt liv så att han kan ge Vänersborg en oförglömlig upplevelse.