Sofia Nyblom

‘Jag älskar festivaler! Aldrig kommer man musiken och musikerna så nära som en sommarkväll när luften vibrerar av klanger och röster, och publikens spända förväntan. Många av mina starkaste musikminnen förknippar jag med festival Sverige: Stenhammars Serenad i en värmländsk kyrka, solvarma jordgubbar i Apelrydsladans loge en härlig sommar i Båstad, midnattssolskonserter i ett Arjeplog besatt av musik.

Vad väntar i Trollhättan? Jag kan knappt bärga mig – med så många fantastiska artister i världsklass och ljuvlig musik… Det blir ett underbart sätt att avsluta sommaren!

Mitt liv i musiken började med sången, och har fortsatt med journalistik i en rad olika medier – radio, dagspress, tv. Till de senaste årens höjdpunkter hör arbetet med en tv-dokumentär där jag följde koreografen Mats Eks operadebut: Orfeus röst. Och jag njöt av att samarbeta med klarinettisten Martin Fröst som producent för hans Sommar-program i Sveriges Radio P1. En vacker aprildag i våras åkte jag på ett superhemligt uppdrag för att intervjua årets Polarpristagare, Peter Sellars, för Polarpris Stiftelsen: ett möte som jag sent kommer att glömma med en blixtrande intelligent och musikaliskt djupsinnig regissör. Att recensera musik och opera för Svenska Dagbladet, CD-revyn med flera och arbeta med reportage har varit otroligt spännande och utvecklande – inget är så gripande som att se en artist ”födas” på scenen, eller uppleva hur ett repertoarverk får nytt liv under en skicklig dirigent!

Massor av uppdrag som konferencier och moderator har det blivit, dit jag räknar några riktiga stjärnstunder i Berwaldhallen. Jag har lärt mig enormt mycket av att engagera mig i några av Sveriges mest färgstarka festivaler, från hovsångerskan Anna Larssons Vattnäs Konsertlada och Martin Frösts Vinterfest i Mora till Östersjöfestivalen i Berwaldhallen. Engagemang som ibland vuxit till en mer aktiv funktion som rådgivare kring promotion och utveckling av verksamheten och varumärket.

I julas fick jag förtroendet att sätta ihop och presentera Christmas From Sweden, en traditionell julkonsert i Londons Cadogan Hall i regi av From Sweden Productions – ett evenemang som uppmärksammades i BBC:s prestigefyllda eftermiddagsshow In Tune. Nu utvidgar jag mitt samarbete med From Sweden, som konstnärlig konsult, producent och skribent åt detta fina bolag som arbetar med att lyfta fram svensk musik och svenska artister i utlandet.  Våren 2014 har jag börjat ett spännande promotionsamarbete med Stockholm Syndrome Ensemble, och med två av de toppmusiker som ingår i gruppen – pianisten och dirigenten Simon Crawford-Phillips, och violinisten Fredrik Paulsson.

Jag tror man kan sammanfatta min verksamhet såhär: jag befinner mig i konstant rörelse, och gläds åt de spännande möten som berikar mitt yrkesliv.

Därför, kära publik, ser jag enormt mycket fram emot att träffa er!